0113 561438

U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Klompenmakerij

De klompen worden van populieren- en wilgenhout gemaakt. 

De bomen die wij verwerken zijn ± 30 jaar oud en er geldt een terug-plant-plicht voor. De productie bestaat uitsluitend uit  Nederlands hout. De stammen worden binnen een jaar verwerkt. 
Vers hout geeft een mooie gladde “witte” klomp. Met de afkortzaag
 worden bollen gezaagd, direct op lengte van de klomp. Van de afkortzaag gaan de bollen naar de lintzaag, waar de bollen in
“taartpunten” 
worden gezaagd. Hier worden zowel de scheuren als de noesten weggezaagd. De zager zet de punten op de richtmachine en freest ze tot “klompenbroodjes”.

Vervolgens gaan de broodjes naar de klompen kopieermachine. Deze machine kopieert via een mal een paar klompen. De klomp heeft nu de buiten vorm. Vanaf de kopieermachine gaan de klompen in een boormachine. Hier krijgen de klompen, weer met behulp van een mal, de juiste pasvorm. Er zijn 38 maten. Voor elke maat hebben wij een aparte serie mallen, 4 mallen per maat.
De kopieermachine produceert van de kleinste tot de grootste maat, 35 tot 60 
paar klompen per uur. Het omstellen van de machine van de ene naar de andere maat, is een volledige dagtaak. 

De lengte, breedte én de dikte van de zool wordt tot op de millimeter nauwkeurig afgesteld. Na dit proces gaan de klompen zo’n 10 tot 14 dagen de droogkamer in. Na het drogen worden de klompen aan de binnen- én buitenkant geschuurd. Het schuren van de binnenkant draagt niet alleen bij tot een mooie, gladde klomp, maar uiteraard ook tot het optimale comfort. Het schuren van de buitenkant is voor
het mooi maken. Een deel van de geproduceerde klompen
 wordt geschilderd. Dit gebeurt met water gedragen verf en in diverse kleuren. Geel is de traditionele en meeste geleverde kleur.