Klompenmakerij

Klompenmakerij Traas sinds 1882

KlompenmakerijKlompenmakerij Traas. Waar ze al meer dan 140 jaar klompen maken. Vier generaties klompenmakers. Toen Opa Marien het vak van klompenmaker leerde van een Belg en wel Juul Coppens. Was er goede kennis en vaardigheid aanwezig.  
Marien had 3 zonen en wel Marien(Mz), Jan en Co. 
In de jaren ’30 hebben de zonen het vak geleerd. En zo kwamen er 3 gebroeders Traas in het bedrijf. Bijzonder,  drie broers en wel alle drie klompenmakers. 

Drie klompenmakers op de Westdijk

Helaas zijn na enkele jaren, ieder van de broer voor zich verder gegaan.
Alle 3 op de Westdijk. Marien bleef op de bestaande klompenmakerij, samen met zijn twee zonen.  Omdat de broers Jan en Co geen opvolging hadden zijn zij gestopt. Jan heeft nog meerdere jaren meegewerkt bij zijn neef Kees, een zoon van Marien.

Omdat Kees op leeftijd raakte is Jaap alleen verder gegaan. En dat nog altijd tot op de dag van vandaag nog altijd. Al met al is Jaap ook al ruim 50 jaar klompenmaker.
Van alle machinale klompenmakers in Zeeland, is Jaap nog de enige overgebleven.

Historie klompenmakerij

Kwaliteit is altijd van groot belang.  Kwaliteit was ook al in de jaren ’30  van belang. Toen werden de klompen nog met de hand gemaakt. 

De eerst machines die kwamen, zo rond 1930, konden ongeveer 12 klompen per uur maken. Oerdegelijke en onverwoestbare machines.
Aangedreven met riemen en riemschijven door een dieselmotor, die ook alle andere machines aandrijven. Dit was een hele verbetering voor de klompenmakers. Deze machines gemaakt van een prachtig stuk, oerdegelijk vakmanschap. Die nu nog bij klompenmakerij Traas staan.

In dezelfde klompenmakerij waar ze nu nog steeds de klompen maken, Oude machinestaan nu de machines waar de klompenmaker en zijn personeel rond 1960 tot 1980, meer dan 60 á 65.000 paar klompen per jaar maakten. Hoeveel duizenden paren klompen moeten daar gemaakt zijn.

Hoewel de machines die er nu nog staan ook al van een museale leeftijd zijn, de machines zijn van rond 1932 tot 1956, leveren ze nog altijd een perfect product op. Tot nu toe zijn ze ook nog niet te evenaren als het gaat om kwaliteit en betrouwbaarheid. In de 1979 zijn de machines in de klompenmakerij semi automatisch gemaakt en leveren mede hierdoor een hoge kwaliteit klompen.

De 4 generatie klompenmakers (niet helemaal zoon op zoon) hebben het vak klompenmaker, altijd goed over gedragen, zodat de kennis en vaardigheid behouden is en de kwaliteit steeds goed blijft.

Zeeuwse klompen uit Zeeuws hout gesneden

Mede door de kwaliteit en het blijven geloven in het eigen product, heeft dit ertoe geleid dat Klompenmakerij Traas nog de enige klompenmakerij in Zeeland is. Jaap is gedreven om het bedrijf draaiende te houden. Door kwaliteit te behouden en innovatief te zijn. Maar ook alle klompen van Zeeuws hout te maken. Duurzaam ondernemen. Van bomen die 40 jaar op de Zeeuwse dijken CO2 hebben gesnoven tot mest van de paarden.
De korte keten, bomen die aan de ene kant van het dorp gegroeid zijn en aan de andere kant verwerkt worden tot klompen.

Volledig Zeeuwse Klompen

Omdat de klompen van Zeeuws hout zijn en ook gemaakt worden in Zeeland. Zo zijn de klompen van klompenmakerij Traas een Zeker Zeeuws gecertificeerd product. Iets waar Jaap heel trots op is.