Klompenmakerij

Al meer dan 100 jaar worden er bij klompenmakerij Traas klompen gemaakt

Bij klompenmakerij Traas worden er al meer dan 100 jaar klompen gemaakt. 
Tot de jaren ’30 werden de klompen met de hand gemaakt. De eerst machines die op de klompenmakerij kwamen konden ongeveer 12 klompen per uur maken.
De machines die er nu staan zijn ook al van een redelijke leeftijd. De machines zijn van rond 1932 tot en met 1956.
Deze degelijke machines in de klompenmakerij leveren altijd nog een perfect product. En zijn tot nu toe niet te evenaren betreft kwaliteit en betrouwbaarheid. Oerdegelijk zijn deze machines.
In 1979 zijn de machines in de klompenmakerij deels geautomatiseerd en leveren  mede hierdoor een hoge kwaliteit klompen.
De 4e generatie klompenmaker (niet helemaal zoon op zoon) hebben het vak altijd goed over gedragen, zodat de kennis behouden is en de kwaliteit steeds verbeterd.

Populieren bomen

De bomen die verwerkt worden zijn 30 á 40 jaar oud

De productie bestaat uitsluitend uit Zeeuws hout. De stammen worden binnen een jaar verwerkt.
We verwerken nat hout. Nat hout snijd beter,  daardoor krijg je een mooie gladde klomp.
Met de afkort zaag worden bollen gezaagd, direct op lengte van de klomp.
Van de afkort zaag gaan de bollen naar de lintzaag, waar de bollen in “taartpunten” worden gezaagd. Hier worden zowel de scheuren als de noesten weggezaagd. De zager zet de punten op de richtmachine en daar worden de blokken gefreesd tot “klompenbroodjes”.

Vervolgens gaan de broodjes naar de klompen kopieermachine. Deze kopieert via een mal een paar klompen. De klomp heeft nu de buiten vorm.
Vanaf de kopieermachine gaan de klompen in een klompen boormachine. Hier krijgen de klompen, op de zelfde wijze, door middel van een mal, de juiste pasvorm. Er zijn 38 maten, waardoor je altijd de juiste maat kan passen.
Voor elke maat hebben wij een aparte serie mallen, 4 mallen per maat.
De kopieermachine produceert van de kleinste tot de grootste maat, 35 tot 60 paar klompen per uur.
Het omstellen van de machine van de ene naar de andere maat, is een volledige dag werk.
De juiste afstelling is van groot belang. De lengte, breedte én de dikte van de klomp wordt tot op de millimeter nauwkeurig afgesteld.

Klompen kopieermachine.

Na dit proces gaan de klompen zo’n 14 dagen in de droogkamer

De natte klompen worden geleidelijk gedroogd. Zodat we een na het drogen ook nog een goed product hebben.
Zijn de klompen droog dan worden de klompen aan de binnen- én buitenkant geschuurd. Het schuren van de buitenkant maakt de klomp mooi. De binnenkant schuren is belangrijk voor het optimale draagcomfort. Het schuren van de buitenkant is voor het mooi maken. Een deel van de geproduceerde klompen wordt geschilderd. Dit gebeurt met water gedragen verf en in diverse kleuren. Geel is de traditionele en meeste geleverde kleur.

Klompen schilderen.